70évesen boldogabb leszel!

Ifjúkorunkra úgy szoktunk visszaemlékezni, mint arra az időszakra, amikor minden szép és jó volt, se egészségügyi problémák, se munkahelyi nehézségek nem gyötörtek bennünket.

Első pillantásra ezt az általános közvélekedést látszik alátámasztani egy Nagy-Brittanniában végzett, 300 000 megkérdezett részvételével végzett vizsgálat, amelynek adatai szerint 35 éves korunktól kevésbé vagyunk elégedettek az életünkkel, mint fiatalabb éveinkben. A kérdőívek szerint a 40-59 év közötti korosztályból válaszolták a legtöbben azt, hogy rosszul érzik magukat a bőrükben, ez tehát a "sötét középkor". Ha azonban tovább olvassuk az elemzést, kiderül, hogy nem a fiatalok közül, hanem a 65-79 közötti megkérdezett korosztályból válaszolták a legnagyobb arányban azt, hogy összességében elégedettek az életükkel.

A szakértők azzal magyarázzák a magukat legkevésbé boldonak valló 40 és 59 közötti korosztály válaszát, hogy ők azok, akikre rengeteg feladat hárul a családban és a munkahelyen is.A bizonytalan munkaerőpiaci helyzet és a törlesztésre váró hitelek sem teszik egyszerűbbé az életüket. Annak, hogy mostanában későbbre tolódott a gyerekvállalás időszaka, az lett a következménye, hogy a középkorúak gyerekei még nagyon picik, amikor már az idős szüleik is gondozásra szorulnak. Amíg az egyemistáknak és a nyugdíjasoknak van idejük szórakozásra, a negyvenesek-ötvenesek napjai a kötelességteljesítés mókuskerekében telnek.

Vannak olyan elemzők, akik más következtetéseket vontak le az eredményekből. Lehet, hogy arról van szó, hogy a mai hatvanasokat-hetveneseket egyszerűen más fából faragták, és ők jobban megbecsülik azt, ami van, nem vágynak folyton többre? Esetleg mindannyian reménykedhetünk abban, hogy a kor előrehaladtával bölcsebbek leszünk, és másként tekintünk a dolgokra?

Akármi is a magyarázat, bíztató, hogy milyen sokan elégedettek az életükkel a hatodik-hetedik X után. Nyilván megtalálják a nekik való feladatokat, így hasznosnak érezhetik magukat, netalántán valóban azok is. Talán nem is kellene annyira félnünk az öregedéstől!

A bejegyzés a familylives.science ITT olvasható angolnyelvű cikke alapján készült.